Van groep 8 naar de brugklas

Een nieuwe mijlpaal in het leven van je kind komt steeds dichterbij: de stap van groep 8 naar de brugklas. Hoe kun je je kind hierbij het beste begeleiden?

Open dagen

De voorbereiding op de brugklas begint met het zoeken naar een middelbare school. Samen met je kind kun je de diverse locaties bekijken. Vanaf groep 7 zijn ouders en kinderen welkom op open dagen, die meestal in november en januari plaatsvinden. Bezoek vooral meerdere middelbare scholen. Vaak heb je al een idee welke richting, praktisch of theoretisch, je kind op zou kunnen gaan en welke scholen daarbij passen.

 

Ook soft skills

Wat betreft het bepalen van die richting: tegen het einde van groep 7 heb je hiervan een duidelijker beeld aan de hand van een breed scala aan informatie. Het gaat dan niet alleen om schoolresultaten, zoals methodetoetsen en niet-methodetoetsen vanaf groep 6, maar ook om soft skills. Dit zijn bijvoorbeeld het vermogen tot probleemoplossing, kritisch denken, teamwork, luisteren, zelfmotivatie en motivatie van anderen. Uit dit totaalbeeld volgt een advies over de neiging van je kind naar de praktische of theoretische kant van het voortgezet onderwijs. Vervolgens gaat je kind naar groep 8, het jaar waarin jullie de middelbare school kiezen. In januari krijgt je kind het definitieve schooladvies en in februari volgt de doorstroomtoets.

 

Thuis voelen

Wat vraagt dit van jou? De gehele ontwikkellijn van je kind is van belang, dus niet pas in groep 8. Begeleid je kind van jongs af aan, bevorder zijn of haar zelfvertrouwen en bied ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld door je baby voor te lezen, liedjes te zingen met je peuter, te rijmen met je kleuter, je kind van 8 kleine boodschappen te laten doen en met elkaar te praten over sport, boeken of het Jeugdjournaal. Samen koken en een recept volgen is ook top. Komt de overstap naar het middelbaar onderwijs in zicht, begin dan vanaf groep 7 met het samen bespreken van mogelijke middelbare scholen. Vergezel je kind naar open dagen en ontdek met elkaar waar je kind zich het meest thuis voelt. Focus tegen het einde van groep 7 op een meer concrete richting - praktisch of theoretisch - en op welke scholen daarbij passen. Bespreek ook de (extra) mogelijkheden binnen die scholen zoals techniekklas, sportklas, kunst en cultuur en extra, taalprogramma’s. Ga hiermee door in groep 8 en bespreek concreet met je kind wat wel en niet past bij hem of haar.

 

Blijf in gesprek

Zijn jullie eruit? Doe dan in maart samen de aanmelding bij de school van jullie keuze. Bekijk met elkaar de berichten vanuit die school en blijf in gesprek over wat er komen gaat. Koop samen schoolspullen of laat je kind dit juist samen met klasgenoten of vrienden doen. Blijf op de hoogte van de vorderingen van je kind, maar geef hem of haar het vertrouwen om zelf te vertellen hoe het gaat. Laat ruimte voor het maken van fouten, zodat je kind kan groeien. En help waar nodig je kind bij het vinden van de balans tussen huiswerk en ontspanning.

 

Veel succes en plezier met de overgang van groep 8 naar de brugklas!

 

 

 

De overstap van groep 8 naar de brugklas De overstap van groep 8 naar de brugklas