Passief speelgoed, actief kind

Passief speelgoed maakt je kind actief en ook het omgekeerde is waar: actief speelgoed maakt je kind passief. Maar wat is dat, passief en actief speelgoed?

Actief speelgoed maakt met behulp van batterijen beweging en/of geluid. Het vermaakt je kind, hij of zij hoeft zelf niet na te denken wat je ermee kunt. Een druk op een knop en het spel is klaar. Passief speelgoed doet een beroep op de creativiteit van je kind om iets te doen met de materialen. Op passief speelgoed zit geen aan- of uitknop en het doet niks. Het maakt geen geluidjes, heeft geen knopjes en ook geen batterijen. Met passief speelgoed moet je kind zelf spelen.

Ontdekken

De wens om te ontdekken, te experimenteren en te leren heeft ieder kind. Jij kunt je kind daar de gelegenheid voor geven. Zo heeft je baby de rust om voorwerpen van alle kanten te bekijken, te voelen en te proeven. Je dreumes ontdekt dat het één in het ander past of juist niet, dat hij of zij het één boven op het ander kan zetten en ziet ook wat er gebeurt als je er tegenaan tikt. Je zult zien dat je kind vindingrijk is!

Zelf spelen heeft een positieve invloed op het gevoel van autonomie van je kind. Je kind kan zelf bepalen waarmee hij of zij speelt, hoe en hoe lang. Op die manier leert je kind de eigenschappen van de voorwerpen kennen op zijn of haar unieke manier. Zo ontdekt je kind zijn of haar eigen interesses, voorkeuren, mogelijkheden en grenzen.

Hoe kies je geschikt speelgoed?

Voor je baby is het van belang dat hij of zij het speelgoed kan vastpakken met zijn of haar handen en/of voeten en voldoende ervaringen krijgt zoals voelen, bekijken, in de mond stoppen, schudden, slaan, op elkaar zetten en schuiven. Dit vraagt om speelgoed met een diversiteit aan vormen, kleuren, structuren, materialen, omvang en gewicht om je baby tot activiteit en creativiteit te stimuleren. Zo komt speelgoed tot leven in de handen en voeten van je baby die zo zelfstandig ontdekt wat er allemaal kan. Vaak doet je kind er iets mee wat jij niet verzonnen zou hebben. 

Voor je dreumes is het van belang dat er meerdere exemplaren van hetzelfde speelgoed zijn. Zo kan je kind objecten vergelijken, combineren, variëren en verzamelen. Denk hierbij aan ballen in een wasmand, houten ringen in een tasje, bekers in een toren, een houten lepel in een vergiet, boekjes op een plank, auto’s in een garage, lapjes stof in een rieten mandje en potten en pannen in een keukentje. Door in jullie huis hoekjes te creëren met divers speelgoed maak je het voor je kind overzichtelijk. 

Veel speelplezier!

April - passief speelgoed April - passief speelgoed