Rekenen groep 5: Checklist voor ouders

Rekenen groep 5: Checklist voor ouders

Rekenen groep 5 oefenen met je kind? Bekijk de checklist rekenen groep 5 voor ouders: 

- Automatiseren

- Telrij tot 2000

- Optellen en aftrekken tot 1000

- Klokkijken op de digitale klok

- Rekenen met geld tot 1000 euro

- Rekenen groep 5: meten

- Handig rekenen

- Rekenen groep 5 oefenen

Groep 5 is een belangrijk schooljaar als het gaat om rekenen. Het komt ook niet zelden voor dat kinderen juist in deze groep ineens moeite hebben met rekenen. De getallen waarmee wordt gerekend zijn groter en er komen nieuwe onderdelen bij. Bij rekenen in groep 5 blijkt ook of de basis goed is. Heeft je kind een goed getalbegrip? Kent je kind de tafels goed uit het hoofd?

Automatiseren is belangrijk                                                                                      Het is belangrijk dat het optellen en aftrekken tot 20 geautomatiseerd is. Dit betekent dat sommen tot 20 bijna als vanzelf gaan. Je kind kan binnen een paar seconden het antwoord geven op bijvoorbeeld de som: 7 + 5. Voor hem/haar is het vanzelfsprekend om 7 + 3 + 2 te doen.

Tip: als de tafels nog onvoldoende geautomatiseerd zijn, kun je oefenen met flitskaarten. Dit zijn kleine kaartjes met op de voorkant de tafelsom, bijvoorbeeld 8 x 5, en op de achterkant de uitkomst.

Kies willekeurig een kaartje en laat de voorkant aan je kind zien. Hij/zij geeft een antwoord, je draait het kaartje om en je kind kan zien of zijn/haar antwoord goed was en zo niet wat het goede antwoord moet zijn. Oefen zo’n tien minuten per dag. Je kunt beter iedere dag kort oefenen dan één keer in de week lang.

 

Waarom is het automatiseren zo belangrijk?                                                            Als de basisbewerkingen, o.a. het optellen en aftrekken tot 20 en de tafels, geautomatiseerd zijn, is er in het werkgeheugen voldoende ruimte om moeilijkere bewerkingen die niet geautomatiseerd zijn uit te rekenen. De basis is er en nu kan het werkgeheugen gebuikt worden voor de moeilijkere opgaven waar nog veel bij nagedacht moet worden.

Tip: in en om het huis zijn overal ‘tafels’ te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de tegeltjes aan de wand in de keuken of badkamer, de wc rollen die in rijtjes staan opgestapeld in het toilet, de potjes met kruiden die in een mooi rekje aan de muur hangen. Ga met je kind op zoek naar deze bijzondere tafels!

Zijn deze basisbewerkingen geautomatiseerd?

Dan kunnen we verder!

Telrij tot 2000

In groep 5 leren kinderen doortellen en terugtellen tot 2000 vanaf verschillende beginpunten. Met sprongen van 1 en ook met sprongen van 2, 5, 10, 20, 50 en 100.

Bijvoorbeeld:

1245 1246 1247 1248, enzovoorts.

Optellen en aftrekken tot 1000

Om te kunnen rekenen tot 1000 is het belangrijk dat kinderen:

In het getallengebied van 0 tot 1000 vanaf een willekeurig getal verder kunnen tellen met sprongen van hetzelfde getal. Bijvoorbeeld met een sprong van 100: 600, 700, 800, 900, enzovoorts. Of bijvoorbeeld met een sprong van 2: 996, 998, 1000, 1002, enzovoorts.

Getallen tot en met 1000 op de getallenlijn kunnen zetten.

Getallen in de juiste volgorde kunnen zetten van klein naar groot en van groot naar klein.

Een getal tot het volgende honderdtal kunnen aanvullen. Bijvoorbeeld 570 + … = 600

Getallen tot en met 1000 kunnen splitsen en samenstellen. Hierbij gaat het erom dat ze kunnen werken met eenheden, tientallen en honderdtallen. Hoe zat dit ook alweer?

Om met grote getallen te kunnen rekenen is het belangrijk om te weten hoe een getal is opgebouwd. Laten we nog eens bekijken hoe dit precies zit.

Het getal 785 bestaat uit 5 eenheden, 8 tientallen en 7 honderdtallen

Handigrekenen                                                                                                        In groep 5 wordt er veel aandacht besteed aan het optellen en aftrekken. Soms mag er echter geen kladpapier worden gebruikt en moeten de kinderen de sommen uit het hoofd oplossen. Hiervoor is het goed om kennis te nemen van het zogenaamde ‘handig rekenen’. Ook in de cito toetsen rekenen groep 5 komen sommen voor waarbij de kinderen ‘handig rekenen’ kunnen gebruiken.

Rekenen groep 5 oefenen                                                                                        Heb je een kind in groep 5? Wil je samen met je kind aan de keukentafel rekenen oefenen?

Tip: Met de oefenboeken voor groep 5 van Aandacht voor Rekenen kun je heel
effectief en gericht rekenen oefenen met je kind.

De oefenboeken rekenen groep 5 zijn per somsoort opgebouwd en bevatten heel veel redactiesommen groep 5 om mee te oefenen.

Bron: Wijzer over de basisschool.nl

groep-5-tafels groep-5-tafels
Rekenmuurtje-rekenproblemen Rekenmuurtje-rekenproblemen