Jullie scheiding en jullie kind(eren)

De kogel is door de kerk: jullie hebben besloten dat jullie gaan scheiden. Daarin zijn jullie niet...

De kogel is door de kerk: jullie hebben besloten dat jullie gaan scheiden. Daarin zijn jullie niet uniek en dat geldt ook voor jullie kind(eren). In Nederland zijn ieder jaar ongeveer 70.000 kinderen betrokken bij de (echt)scheiding van hun ouders. 

 

Vooral voor jonge kinderen is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis, die vaak met veel verdriet en onzekerheid gepaard gaat. Toch hoeft een scheiding niet vanzelfsprekend blijvende gevolgen voor je kind(eren) te hebben, zo blijkt uit onderzoek. Je kind kan boos zijn, angst voelen, onzeker zijn, schuldgevoel hebben, in tweestrijd komen en/of zich schamen. Maar misschien is hij of zij ook opgelucht omdat er bij jullie thuis veel strijd was voorafgaand aan de scheiding. Voor je kind is het belangrijk om emoties te kunnen tonen, steun te krijgen en niet in jullie strijd te worden meegetrokken. Jullie zijn aan het scheiden van elkaar en niet van jullie kind(eren). 

 

Hulp

Het kan zijn dat het je als ouder vast niet altijd lukt voldoende steun te bieden omdat je zelf ook vol bent van allerlei emoties. Het kan dan helpen als een onafhankelijk persoon met je kind(eren) in gesprek gaat over de situatie. De schoolmaatschappelijk werker kan hier bijvoorbeeld een rol in spelen, maar ook het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG kan jou en je aanstaande ex handreikingen bieden om de scheiding samen met je kind(eren) te bespreken en hem, haar of hen hier op de juiste manier in te begeleiden. Je kunt bij het CJG een training aanvragen waaraan je kind kan deelnemen. KIES en Dappere Dino’s zijn voorbeelden van dit soort trainingen. De aandacht tijdens de bijeenkomsten gaat speciaal uit naar wat de scheiding voor je kind betekent. Hij of zij leert omgaan met veranderingen, hulp vragen aan mensen in de omgeving en vertrouwen opbouwen. 

 

Tips van ervaringsdeskundigen

Kinderen van gescheiden ouders hebben de volgende tips voor je:

• Laat je kind alsjeblieft geen kant kiezen

• Maak geen ruzie waar je kind bij is

• Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen je kind

• Geef je kind de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie

• Luister echt naar wat je kind te zeggen heeft

• Geef je kind de ruimte om van jullie allebei te houden

• Vergeet niet dat jullie samen voor je kind hebben gekozen

 

Meer weten? 

Kijk op www.villapinedo.nl/ouders/ of op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw gemeente: www.jeugdteamambacht.nl, www.cjgalblasserdam.nl, www.cjgzwijndrecht.nl of www.cjgridderkerk.nl.

scheiden 2 scheiden 2