Stressvrije feestdagen voor jou en je kind

De tijd vliegt: voor we het weten is het weer december. Een feestelijke maand vol gezelligheid en samenzijn, maar ook van drukte en spanning. Sinterklaas en zijn Pieten zijn al vanaf half november in het land en actief tot en met pakjesavond. Heb je met je kind net ‘dag Sinterklaasje’ gezongen, staat Kerstmis al weer voor de deur. Om het feest compleet te maken sluiten we het jaar knallend af met Oud en Nieuw. Prima allemaal, maar hoe houd je deze dagen leuk voor je kind en jezelf?

Spannend
Vooral Sinterklaas is voor kinderen een spannende tijd. De hele dag zijn er Pieten die opletten of ze wel zoet zijn. Er zijn veel televisieprogramma’s waarin de spanning wordt opgevoerd tot er op Sinterklaasavond hard op de deur wordt gebonsd en er een zak vol cadeaus voor de deur staat. Zeker de wat gevoelige kinderen pikken deze spanningen op en kunnen er last van krijgen. De druk kan bij hen te hoog oplopen als je tussendoor niet voldoende ontspant. Dat je kind een aantal Sinterklaasprikkels per dag binnenkrijgt kun je niet voorkomen, maar beperken kun je het wel. Laat je kind niet naar alle Sinterklaasprogramma’s die er bestaan kijken, maak de verhalen niet spannender dan ze zijn en zorg dat hij of zij ook aan andere dingen kan denken. Let goed op je kind en ‘lees’ de lichaamssignalen om te beoordelen hoe het gaat met de spanning. Klaagt je kind regelmatig over hoofd- of buikpijn, is hij of zij erg prikkelbaar of huilerig, lukt slapen niet goed? Dit zijn signalen dat je kind te veel spanning ervaart. Zorg dan voor rust, geruststelling en extra aandacht. Lekker even knuffelen kan al een groot verschil maken.

Rustpunt

Ontspannen in de drukste maand van het jaar is geen onmogelijke missie als je dit actief inplant. Zorg iedere dag voor momenten van ontspanning voor je kind en jezelf. Dit hoeft niet veel tijd te kosten; een kwartier of half uur is vaak al voldoende. Weet waar je kind (en ook jijzelf) van ontspant en doe dat dan ook. Mogelijk geeft jouw kind zelf goed aan wat fijn is om even tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat jouw hulp hierbij nodig is. Denk aan een warm bad, extra lang onder de douche, voorgelezen worden, zelf een boekje lezen, knuffelen, wandelen, muziek luisteren, liedjes zingen, met een dier spelen, theedrinken, tekenen, verven, een massage... Waar het om gaat, is dat je de dingen doet die jullie fijn vinden en dat je daar elke dag bewust de tijd voor neemt. Daarnaast ben je als ouder het rustpunt voor je kind in deze spannende tijd. Let dus ook goed op je eigen tempo en mogelijkheden en bouw ook voor jezelf voldoende rust in. Goed voor jou en voor je kind! Probeer prioriteiten te stellen en leg jezelf niet allerlei dingen op die ‘moeten’. Moet alles ook echt, of kun je wat schrappen dan wel aan anderen overlaten?

We wensen jou en je kind veel voorpret en een heerlijke decembermaand!

 

 

skzkerststukjesDeRakkers(3) skzkerststukjesDeRakkers(3)